Gastouderreis naar Bosnië vol emoties

Van 19 tot 23 september hebben 17 gastouders weer de Bosnische kinderen bezocht die dit jaar en de jaren daarvoor bij hen in huis zijn geweest. Vaak werd de indruk die de gastouders van de kinderen hadden gekregen bij hun bezoek in Bosnië bevestigd, maar in sommige gevallen bleken de kinderen in uiterst moeilijke omstandigheden te verkeren. Wij vermelden hier een paar ervaringen:

Een jongen van 10 jaar woont in het voormalige vluchtelingenkamp Karaula bij Zivinice. Hij was in 2016 3 weken in een gastgezin in een dorp bij Grave. Samen met zijn ouders en jongere broertjes van 6 en 1 jaar verblijven zij in een klein twee-kamer appartementje. Toen het Nederlandse gastgezin hen bezocht, bleken zij van elektriciteit en water te zijn afgesloten omdat het gezin de rekeningen te lang niet hadden betaald. Een onmogelijke situatie met de - soms barre - Bosnische winter in aankomst.

In 2015 waren een meisje van 10 jaar en haar broertje van 8 jaar in een gastgezin in een dorp in de buurt van Druten. Het jongetje liet zien dat hij blij was om in het gastgezin te zijn; het meisje toonde erg weinig emoties en het gastgezin twijfelde eraan of zij het wel naar haar zin had. Bij het bezoek van de gastmoeder aan het gezin van deze kinderen in Bosnië, bleek het meisje volledig overbelast te zijn. Op school haalde ze erg goede cijfers en zij was dan ook sterk gemotiveerd om haar huiswerk goed te maken. Echter haar ouders waren beiden ziek en een groot deel van het huishouden kwam op haar schouders terecht. Boodschappen doen, koken, huis schoonhouden enz. waren normale taken voor haar. En dat voor een meisje van 10 jaar!

Het bezoek aan deze kinderen leidde tot veel emoties en dan is het fijn dat je die kunt delen met de hele groep en er niet alleen voor staat! Maar er waren ook veel emoties van vreugde bij het weerzien met de kinderen en hun ouders. De ouders van de kinderen vinden het geweldig dat wij dit voor hun kinderen doen! 

Bosnië is een bergachtig land en veel gezinnen wonen zeer afgelegen. Soms zijn zij onbereikbaar met de auto en moet er fors worden geklommen om het huis van de Bosnische familie te bereiken. Voor mensen in een minder goede conditie is het soms niet te doen om zo'n gezin te bezoeken.

Ons oudste gastgezin (de gastvader is 76 jaar, de gastmoeder is 71 jaar) deden dit jaar al voor de 
2016-09-22 10.04.59  bijgesneden
13e keer mee en zijn vaste deelnemers aan de gastouderreis. Naast de kinderen van 2015 en 2016 wilden zij ook graag de kinderen uit 2013 en 2014 ontmoeten. Echter 3 van deze kinderen wonen hoog in de bergen in de buurt van Olovo en het was dus geen optie om deze kinderen thuis te bezoeken.

2016-09-22 10.06.32Het vierde meisje woont in de buurt van ons (2e) hotel in een dorp bij Sarajevo. Wij hebben contact opgenomen met haar ouders en hen gevraagd of de 3 andere meisjes de dag van de ontmoeting bij hen konden doorbrengen. Dit was geheim gehouden voor ons gastouderpaar en toen de meisjes in het hotel arriveerden leidde dat tot grote blijdschap bij zowel de gastouders als de 4 meisjes.  


Het was weer een geweldige week en goed om dat met elkaar mee te maken!