Decemberreis 2016: Goed bezoek aan Bosnië

Op dinsdag 6 december 2016 zijn de bestuursleden Peter Keemers, Christine Zantman en Peter van Laar vertrokken naar Bosnië. Op woensdag 7 december zijn de scholen bezocht die het komend jaar de kinderen zullen selecteren. Eerst naar Gračanica, waar een nieuwe directrice en pedagoog aanwezig waren. Zij maakten een goede indruk op ons. Daarna naar de 1e school in Živinice en ook daar een goed gesprek gehad. Als laatste naar Banovići, waar we met 3 directrices hebben gesproken. We hebben op alle scholen gezegd dat de lijst van geselecteerde kinderen op 1 maart klaar moet zijn.IMG 7589

Woensdagavond waren we door een Bosnische vriend uitgenodigd voor het avondeten bij hem thuis en vooraf familie S. bezocht die een koe als donatie kan krijgen, mits er een goede stal is. Er werd nog druk gebouwd aan de stal en helaas was tijdens ons verblijf de stal niet klaar. De aankoop van de koe wordt dus uitgesteld tot ons bezoek in maart. In huis troffen we een gehandicapte zoon van 17 jaar aan. Hij kan niets met
IMG 7449

zijn benen en zijn handen zijn vergroeid, maar hij kan ze nog wel gebruiken o.a. op zijn computer. De eerste verrassing was dat hij vloeiend Engels spreekt. We konden hem dus zelf bevragen. Als kind is hij nooit naar school geweest; de onderwijzers gaven hem thuis les. Alleen voor de afsluitende tests is hij naar school gebracht. Daarna is hij met de computer Engels gaan leren en omdat niemand in zijn omgeving Engels spreekt is het 100%  zelfstudie. Heel bijzonder! Toen wij hem vroegen: "Wat is je grootste wens?" antwoordde hij : "Een cursus webdesign". Alle drie bestuursleden vinden dat we deze jongen moeten helpen en willen geld voor hem gaan inzamelen. Dit is een privé activiteit want het valt niet onder de projecten van de stichting. Wij hebben hem gevraagd om te onderzoeken wat zo'n cursus kost en om een 
IMG 7507document over zijn leven te maken. Ook heeft hij nog €5000 nodig voor verdere operaties in Servië. Het is echt een heel aardige en beleefde jongen. Wij drieën hebben hem in ons hart gesloten! Daarna genoten van het heerlijke Bosnische eten bij onze Bosnische vriend!
Donderdag zijn we eerst naar alle families gegaan die schapen willen en naar familie P. die geiten wil. Alle families zijn enthousiast en hebben het contract getekend behalve familie A. Die was van plan de schapen te gaan verkopen, dus die is geschrapt van de lijst. We wisten al dat bij familie P. de stal niet geschikt is, maar het gastgezin van hun zoon had voldoende geld meegegeven om de stal in orde te
IMG 7503maken. Het geld hebben we overgedragen aan de voormalige directrice van de school en zij kan daarmee de materialen betalen die nodig zijn voor de stal. In maart zou deze familie dus geiten kunnen krijgen.

Daarna nog terwijl het donker werd naar Banovići om een koe voor familie C. te bekijken. Dat was een goede koe en volgens de eigenaar 100% drachtig, maar daar wilde hij geen garantie voor geven. De koe was nog te kort drachtig om de dierenarts een drachtigheidstest te laten doen. Na een uitgebreide discussie besloten dat wij de koe kopen zodra de dierenarts de dracht vaststelt. Onze Bosnische contactpersoon Ramo zal dat dan afhandelen.

Vrijdagmorgen eerst naar familie H. die een nieuwe stal heeft gebouwd die er prima uitziet. De familie is heel erg blij met de koe en de moeder die bij vorige bezoeken een stugge indruk maakte straalde en 
IMG 7509
bestuurslid Christine kreeg een paar dikke zoenen van haar toen we vertrokken. Daarna naar familie K. die ook erg blij is met hun koe. Er is een vaarskalf geboren die nu 2 maanden oud is. De familie wil het kalf kopen, maar heeft geen geld. We hebben aangeboden dat ze het kalf in 4 termijnen van 2 maanden à 200 KM (ca. €100) kunnen kopen. Binnen een paar dagen moeten ze daarover beslissen, anders wordt er een andere bestemming voor gezocht.
Na de lunch naar Visca om de koe voor familie M. te kopen. Een mooie koe gekocht die onmiddellijk met een Volkswagenbusje naar de nieuwe eigenaar werd getransporteerd. Leuk om mee te maken!
Vervolgens naar een schapenhouder om 19 schapen te selecteren. Die zijn door ons met een rode verf gemerkt zodat we de volgende dag de goede schapen mee zouden nemen.
IMG 7554


Op zaterdag zijn we naar de schapenhouder gegaan om de schapen in te laden. 4 families kregen ieder 4 schapen. Eén man, die een beetje Engels sprak vertelde ons dat hij de hele nacht niet had geslapen van opwinding. Ook vertelde hij dat dit de eerste keer was dat hij van iemand iets kreeg. Deze man heeft ons minstens 10x bedankt. Alle nieuwe eigenaren waren heel erg blij met hun donatie. Mooi om mee te maken! 

IMG 7615
Daarna richting Olovo gegaan. Eerst nog 3 schapen bij familie O. gebracht en daarna naar familie R. Daar was het probleem dat de koe niet meer drachtig werd en nog maar 3.5 liter melk geeft. Besloten is dat zij een nieuwe, drachtige koe mogen uitzoeken, maar het eerste kalf is weer voor de stichting. Dat gaat ongeveer kostenneutraal. De oude koe brengt 1700-1800 KM (ca. €850) op aan slachtwaarde, de nieuwe koe kost maximaal 2500 KM (ca. €1200) en een kalf dat terug gaat in het project brengt gemiddeld 700 KM (ca. €350) op. De familie krijgt dus een nieuwe koe en het gaat niet ten koste van het project.

Zondag eerste naar familie G., die nog 4 schapen te goed had. Die bleken bij de buren te koop te
IMG 7636
 staan en wij zijn akkoord gegaan met de aankoop. Toen naar familie B., die een klein koetje heeft gekregen, maar waarvan het kalf 800 KM (ca. €400)heeft opgebracht. Deze mensen straalden van top tot teen. Moeder B. zei dat haar leven heel erg is verbeterd. Vervolgens naar familie H., daar is echt een probleem. De koe is gekocht vlak na de geboorte van 2 kalveren, een stier en een vaars. De stier is verkocht voor 700 KM (ca. €350) en dat heeft onze contactpersoon Ramo ontvangen. Het vaarskalf bleek nu ook verkocht voor 600 KM (ca. €300), maar dat geld heeft H. gebruikt om een betonplaat aan te leggen voor een nieuwe stal. Wij zijn erg boos geworden en hebben gedreigd om de koe weg te halen want hij had dit nooit mogen doen zonder onze toestemming. Hij bood toen aan dat wij het nieuwe kalf zouden krijgen dat volgend jaar wordt geboren. Schoorvoetend zijn wij daarmee akkoord gegaan. Maar 's avonds heeft hij Ramo gebeld dat hij de 600 KM in termijnen wil afbetalen. Dat hebben wij geaccepteerd. Daarna naar familie S. en die familie is heel erg blij met de plastic tunnel. Dit jaar is er voor 320 KM (ca. €160) verkocht en ook nog veel voor eigen gebruik. Voor 2017 willen ze er nog meer uithalen. Het is een goede investering, de tunnel heeft 700 KM (ca. €350) gekost en zag er nog als nieuw uit.

Op dinsdag 13 december terug naar NL met een voldaan gevoel. Wat maken wij met z’n allen toch veel mensen in Bosnië gelukkig!

Twee citaten van mensen die een donatie hebben gekregen:
Een werkloze vader van 31 jaar had de nacht voor aankomst van de schapen niet geslapen en zei: "Jullie zijn de eersten waar ik iets van heb gekregen. Tot nu toe heeft niemand mij geholpen!"

Een moeder van een gezin dat een koe heeft gehad zei: "Mijn levensstandaard is nu echt een stuk hoger"