Emotioneel bezoek van gastouders aan Bosnië

Van 19 tot 23 september 2017 namen 12 gastouders deel aan de jaarlijkse gastouderreis. Helaas moest een echtpaar vlak voor de reis afzeggen vanwege een sterfgeval. Voor 4 deelnemers was het de eerste keer dat zij aan de gastouderreis deelnamen. Wij logeerden in een hotelletje in het stadje Živinice, ongeveer 20 km ten zuiden van Tuzla. 
DSC08804
Dinsdag 19 september kwamen wij rond 16.30 uur op het vliegveld van Tuzla aan en gingen direct door naar ons hotel.

Op woensdag 20 september hebben alle gastouders kinderen bezocht die dit jaar of de vorige jaren bij hen te gast waren geweest. Vier gastouders reden daarvoor ’s morgens eerst naar Olovo, waar zij een aantal kinderen thuis bezochten, maar ook kwamen er kinderen met hun ouders rond 16 uur voor een ontmoeting naar restaurant Panorama in Olovo. 

Alle kinderen en hun families waren zonder uitzondering erg blij dat de gastouders hen kwamen opzoeken. 
DSC08729Op donderdag 21 september hebben 6 gastouders het mausoleum en het museum in Potocari bij Srebrenica bezocht. Daar liggen nu meer dan 6000 mannen begraven die omgekomen zijn bij de val van Srebrenica. Het museum is gevestigd in de voormalige barakken van Dutchbat. Daar wordt een zeer aangrijpende film vertoond over de val en kunnen de kamers van de Nederlandse Dutchbattop (zoals Karremans) worden bezocht. Ook zijn er veel foto’s en video’s van getuigen van de misdaden die daar zijn gepleegd. Allen waren erg onder de indruk! 

Bij terugkomst in Živinice, is deze groep doorgereden naar het voormalige vluchtelingenkamp Karaula, waar nog steeds vluchtelingen wonen aangevuld met sociale minima. Het is hartverscheurend om mee te maken hoe mensen (en kinderen!) daar leven. 
Achter iedere voordeur (als die er al is) wonen 4 families; 2 families links en rechts van de deur beneden en 2 families boven hen de trap op. Iedere familie heeft 2 kamertjes, waar alles moet gebeuren. De families die boven wonen hebben geen water en toilet in huis, daarvoor moeten ze naar beneden. Het toilet is een gat in de vloer, je moet dus goed mikken……….. Een bad of douche is daar een onbekend fenomeen; geen wonder dat de kinderen in Nederland zo enorm genieten als ze onder de douche of in bad kunnen!
DSC08858Eén familie had onze hulp ingeroepen omdat zij problemen met de elektriciteit hadden. Gelukkig hadden wij een expert op dit gebied bij ons en met behulp van een spanningsmeter en een aantal nieuwe stoppen kon er weer gebruik worden gemaakt van de elektriciteit. Heel bijzonder was om mee te maken dat naarmate de tijd verstreek er steeds meer buren belangstelling toonden. De 2 kamertjes van de familie stroomde vol en toen de klus was geklaard ging er een dankbaar applaus op!

Twee gastouders zijn ‘s morgens met de gewone lijnbus naar het dorpje Bakići bij Olovo gereisd om daar een jongen te bezoeken die in 2013 bij het gastgezin in huis is geweest. Daarna zijn ze voor hetzelfde doel doorgereisd naar Semizovac (bij Sarajevo). 

Vier gastouders hebben die dag in de buurt van Gračanica (ca. 15 km van Živinice) kinderen bezocht die dit jaar en het vorig jaar bij hen logeerden.

Op vrijdag 22 september hebben 4 gastouders kinderen bezocht in het voormalige vluchtelingenkamp Karaula en het vergelijkbare kamp Litve (10 km van Živinice) bezocht. Omdat zij van de erbarmelijke omstandigheden in deze kampen op de hoogte waren, zijn ze met de moeders van de kinderen boodschappen gaan doen. Ieder gezin heeft voor meer dan €100 mogen inkopen. Dat ging gepaard met een groot tranendal van de Bosnische moeders en toen konden de gastouders het ook niet meer droog houden. Wat een emoties!!!!! Dat zal voor altijd in de herinnering blijven van zowel de Bosnische als Nederlandse ouders!
DSC08847Twee gastouders zijn met een huurauto ’s morgens vroeg naar Gorazde (oost van Sarajevo) vertrokken om daar een bevriende tolk te bezoeken. 

Zes gastouders hebben deze dag besteed aan een bezoek aan Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië. Het oude centrum is zeker een bezoek waard en ook is het nieuwe stadhuis bezocht, een prachtig gebouw dat in de burgeroorlog totaal is verwoest. Uiteraard is ook de markt bezocht waar in 1994 en 1995 door granaatinslagen zeer vele doden en gewonden te betreuren waren.

Op zaterdag 23 september vlogen wij weer terug naar Eindhoven.

Resumé
Het was een zeer emotioneel en indrukwekkend bezoek, waarvan alle deelnemers diep onder de indruk waren!