Selectiereis maart 2018

Selectiereis maart 2018

De dag na aankomst in Bosnie twee gezinnen bezocht in één huis.  En meteen gevoelens van "ja daar doen we het voor", zo arm heb je ze nog nooit meegemaakt! Vader had hout uit het bos gestolen en 7 maanden huisarrest gekregen met een enkelband. Hij kan dus niet gaan werken en het gezin is zonder inkomen, want in Bosnië bestaat voor zulke gevallen geen IMG_20180313_144915uitkering. Een gezin dat toch al niets heeft wordt nu dubbel gestraft.  We hebben meteen wat geld achter gelaten voor  boodschappen. De ellende straalt uit hun ogen. En misschien nog erger, het meisje kan dit jaar niet mee omdat vader niet van huis mag om te tekenen voor het paspoort van zijn dochtertje. Verschrikkelijk dat juist zij een jaar moet wachten om alle ellende waarin ze leeft drie weken achter zich te laten. Volgend jaar zal zij de eerste zijn die de bus in stapt op reis naar haar gastgezin.

 

Dezelfde dag nog zes kinderen geselecteerd in Gračanica en Živinice, waar we bij één kind twijfels hadden over het feit of ze wel voldeed. Dat kind is dus niet geselecteerd.

 

Woensdagmorgen om 9.00 uur vertrokken naar de school in Memići (gemeente Kalesija), waar we vriendelijk werden ontvangen en ook nog een leerkracht mee ging om de ouders van de kinderen die op een lijst stonden te bezoeken. Een lange dag met veel indrukken! 

In totaal 20 gezinnen bezocht,  soms zeer arm, soms redelijk en één gezin had teveel inkomen.  Ook kwamen we bij een gezin in een nieuw huisje en heb je je bedenkingen.  Dan blijkt het één van de gezinnen te zijn die in 2014 alles kwijt zijn geraakt door overstromingen in dat gebied.  Zij hadden een nieuw huisje gekregen van een hulporganisatie uit Amerika, van binnen en van buiten netjes maar qua inkomen voldoen ze wel.  Eén hele arme jongen woont na de overstroming in een flat, blijkt een goede voetballer te zijn, die een paar dagen in Oostenrijk is geweest.  Voldoet echter 100% aan alle eisen. Verder een paar gezinnen bezocht waarvan twee kinderen mee kunnen naar Nederland. 

 

Een jong gezin, ook verschrikkelijk arm, had paspoorten omdat ze asiel hadden aangevraagd in Duitsland, echter zonder IMG_20180314_144116succes en hun paspoorten zijn uiteindelijk door de politie ongeldig verklaard. Niet echt vakantie voor deze kinderen, voor ons alle reden om ze drie weken een leuke vakantie te gunnen. Toen we hier vertrokken misten we één schoen, die bleek na enige tijd zoeken door een hond meegenomen. Uiteindelijk vonden we de schoen ergens achter een ander huis en konden wij weer verder met selecteren! 

 

Dankzij de goede medewerking van de leerkracht van school, die 10 uur met ons mee is geweest, lukte het ons om de hele lijst af te werken!  Een drukke maar succesvolle dag en voornamelijk rustige en leuke kinderen geselecteerd. Bij wie ze geplaatst worden blijft voor ons en de gastgezinnen natuurlijk nog de vraag, maar we zitten qua selectie op één lijn en nemen objectieve beslissingen die we met feiten en een verhaal kunnen onderbouwen.  Een geslaagde dag!

Donderdag, vrijdag en zaterdag loopt de planning anders dan verwacht. Het eerste gezin dat we bezoeken voldoet aan alle eisen. Ze hebben paard en wagen om kolenafval en hout uit het bos te halen en één geit. De jongen (10 jaar) en het meisje (wordt 9 jaar) willen allebei mee en liefst niet bij elkaar zegt de jongen. Het meisje denkt daar anders over en wiIMG_20180317_112518l wel bij haar broer maar is ook tevreden in een ander gastgezin. Vervolgens komen we in een buurt waar een jongen vorig jaar al was geselecteerd, hij had al een paspoort maar wilde uiteindelijk toch niet mee.  We besloten om in dat gebied te stoppen en naar andere kinderen uit te kijken.

 

Met medewerking van een lerares (Suada) van de school in Višća aldaar 9 kinderen geselecteerd. Van één meisje was moeder 7 maanden geleden vertrokken omdat ze een nieuwe relatie had. Het is nog maar de vraag of ze wil tekenen voor het paspoort, dat haar dochter, die nu bij vader en opa en oma woont, nodig heeft om mee te kunnen. Verdriet alom.

Twee meisjes konden niet mee omdat ze al twaalf jaar waren en daarom niet voldoen aan één van de selectieeisen. Uiteindelijk maar één meisje (waarvan nog niet zeker is of ze een paspoort krijgt) en acht jongens geselecteerd.

TusseIMG_20180313_175415n de selectie door hebben we nog contracten voor de drie kassen (plastic tunnels) laten tekenen, die een aantal gezinnen via het project Gezinssteun hebben gekregen.

En ook nog even een uitstapje naar een gezin dat een kalfje ook via Gezinssteun heeft gekregen. Ook zij tekenden vol trots het contract. Hun leven krijgt weer een toekomst en een doel om voor te leven.IMG_20180313_114047

 

Tot slot hebben we nog een paar andere kinderen bezocht die vorig jaar te laat een paspoort hadden gekregen en daardoor de reis gemist hadden. Een gezin waarvan al eerder een jongen en meisje drie weken naar Nederland mochten, was nu een jonger broertje aan de beurt. Hij zat tijdens ons bezoek met zijn voet in het gips maar dat mocht er binnenkort weer af.  Wat een ellende daar… alhoewel ook daar wat meer blije gezichten te zien waren, en inmiddels ook een paar matrassen in de kamer hadden om op te slapen en dus niet meer op de harde vloer sliepen. Ook dit IMG_20180317_100502gezin krijgt (weer) de hoogste score wat armoede betreft. 

 

De volgende dag weer vroeg op pad met een nieuwe lijst kinderen uit Memići, waarbij ook de desbetreffende leerkracht weer mee gaat. En weer vallen er een paar kinderen af omdat ze te oud zijn of niet aan de eisen voldoen. Weer weinig meisjes. Uiteindelijk 44 kinderen geselecteerd waarvan 18 meisjes. Nu maar hopen dat ze allemaal mee kunnen komen!

 

Een week met veel indrukken, emotie, blijdschap en vooral tevredenheid dat er weer kinderen zijn geselecteerd die even drie weken weg kunnen uit de vaak armoedige uitzichtloze situatie. Daar doen we het voor!