Op 10 juni komen 38 arme Bosnische kinderen aan in Bergharen!

Op 10 juni komen 38 arme Bosnische kinderen aan in Bergharen!

Gelukkig is Stichting Kinderhulp Bosnië er in geslaagd om 19 gastgezinnen te vinden die hun huis en hart openstellen voor in totaal 38 Bosnische kinderen. Tevens zijn nog 2 gastgezinnen bereid om in geval van nood bij te springen! Wij en met name de Bosnische kinderen zijn ontzettend blij dat er weer zo’n groot aantal kinderen kunnen worden uitgenodigd!

Een drieweeks verblijf bij Nederlandse gastgezinnen heeft een aantoonbaar positief effect op de Bosnische kinderen. De meeste kinderen die naar Nederland komen wonen in kleine dorpjes en door geldgebrek van hun ouders komen zij daar nauwelijks uit. In Bosnië bestaan geen uitkeringen zoals WW of bijstand voor een gezin met een vader. Ook een gezin met een vader die ziek of zwak is krijgt geen uitkering!

Het gevolg is dat vele Bosnische gezinnen niet kunnen rondkomen. Zelfs de dagelijkse boodschappen om het gezin te eten te geven kunnen vaak niet worden gedaan. Het gevolg is dat de kinderen niets van “de wereld” om hen heen zien en zij zien dus ook geen toekomstperspectief.

De reis van Bosnië naar Nederland en het verblijf bij het gastgezin opent hun ogen en laat hen beleven dat er meer is dan hun kleine Bosnische dorpje. Veel kinderen spannen zich beter in op school en proberen later een beurs te bemachtigen om te gaan studeren. Wij werken samen met een particuliere stichting in Bosnië die beurzen verstrekt aan talentvolle maar arme kinderen en studenten.

Stichting Kinderhulp Bosnië heeft weer een prachtig activiteitenprogramma voor de kinderen samengesteld. Zo gaan de kinderen naar het Maisdoolhof in Malden, spelen zij Bingo in Bergharen, gaan ze ponyrijden bij hippisch centrum La Grande in Beuningen, gaan ze varen op een Cruise schip van SijFa Cruises te Heumen, een dag spelen in binnenspeeltuin Wamelland in Wamel, een dag naar de Efteling en naar speelboerderij Hullies in Uden!

Het verblijf van de Bosnische kinderen bij hun gastgezin heeft vaak jarenlange sterke banden tussen het gastgezin en de kinderen tot gevolg. Veel gastouders gaan “hun” kinderen zelf in Bosnië opzoeken. Soms privé, maar ook vaak tijdens de gastouderreis die ieder jaar in september plaats vindt.

In 2018 vindt de gastouderreis plaats van 18 t/m 22 september. De kosten van deze reis zijn ca. €300 p.p. inclusief de vlucht naar en van Bosnië (van Eindhoven naar Tuzla vice versa), het verblijf in het hotel, alle maaltijden en een bezoek met een tolk aan de kinderen die bij de betreffende gastouders te gast zijn geweest.  

Voor gastouders die slechts op één dag kinderen bezoeken wordt een alternatief programma voor de overige dagen georganiseerd zoals een bezoek aan de hoofdstad Sarajevo en een bezoek aan het mausoleum in Srebrenica. Dat laatste inclusief een bezoek aan het hoofdkwartier van Dutchbat waar bv. de kamer van commandant Karremans kan worden bezichtigd. Ook wordt daar een aangrijpende film over de val van Srebrenica vertoond.